02.05.2007.

La MasiaLa Masia (katalonski masia- stara seoska kuća),koja se nalazi pored stadiona, je kolijevka  mladih pogona Barcelone, smatra se "tvornicom"  igrača.

Ta simbolična zgrada  čini  dio baštine i histroije FC Barcelone,a   sagrađena je davne 1702.

U sjajnoj momčadi Barcelone koja je protekle sezone osvojila trostruku titulu i nogometni svijet očarala svojom tečnom i kombinatornom igrom glavnu riječ vodili su igrači potekli iz tog kluba, točnije iz Barcelonine omladinske škole čiji je važan dio smješten u staroj zgradi poznatoj po nazivu La Masia.

Ispočetka La Masia je korištena kao radionica u kojoj su arhitekti i građevinari Nou Campa modelirali svoje projekte, a bila je i točka sa koje su počinjali obilasci važnih gostiju i suradnika za vrijeme izvođenja radova na stadionu. Nakon što je Nou Camp pušten u rad, 24. rujna 1957. godine, vrata La Masie su bila zatvorena dok se za nju ne pronađe nova svrha. Pod predsjedavanjem Enrica Laudeta zgrada je preuređena i proširena za upotrebu kao društveno sjedište kluba, koje je nekada bilo smješteno u zgradi u ulici Via Laeitana. Novo društveno sjedište otvoreno je 26. rujna 1966. godine.

Kako je klub rastao i stvarani novi odjeli, postalo je jasno da La Masia više nije dovoljno velika, te je sjedište klupskih društvenih aktivnosti premješteno na područje pored kojeg se danas nalazi klizačka dvorana. Tako je La Masia ponovno ostala neupotrebljena, sve dok mjesto predsjednika nije preuzeo Josep Lluis Nunez, koji joj je odmah pronašao svrhu: La Masia je postala sjedište mladih nogometaša koji su dolazili izvan Barcelone. Zgrada je brzo renovirana i 20. listopada 1979. je službeno otvorena za upotrebu.

Rezidencija se sada koristi za razvoj mladih igrača koji su morali napustiti svoje obitelji kako bi trenirali u Barceloni, te ujedno razvijali svoje sportske, ali i intelektualne sposobnosti. U godini u kojoj je proslavljena stogodišnjica kluba La Masia je proslavila svoju dvadesetu godišnjicu, a generalno mišljenje o njoj danas je izuzetno pozitivno.

Nekoliko mladića koji su živjeli u La Masiji su se probili u prvu momčad, uključujući legendarnog Amora, današnjeg trofejnog trenera Guardiolu, zatim Sergija, De la Penu, današnjeg kapetana momčadi Puyola, te Xavia, Reinu, Victora Valdesa, Gabrija i Lionela Messija, kao i veliki broj igrača koji igraju u ostalim španjolskim klubovima.Među najpoznatijim imenima takođe su:Albert Ferrer, Luis Milla,  Sergi Barjuan, Iván de la Peña,  Roger García, Oscar García, José Manuel Reina, Fernando Navarro, Andrés Iniesta, Fàbregas, Giovani dos Santos, Bojan Krkić, Gerard Piqué, Sergio Busquets, Pedro

Toliko je bilo uspjeha da mnogi danas koriste naziv La Masia općenito kao naziv za mlade igrače iz omladinske škole Barcelone. No, igrači koji žive u La Masiji ne dolaze samo iz Katalonije ili ostatka Španjolske, tu danas živi i veliki broj mladih igrača iz drugih država.

La Masia se sastoji od dva kata i nekoliko mansardi, sa ukupnom površinom od 610 kvadrata. Dom je za 60 dječaka, od čega ih 12 spava u samoj La Masiji, dok ostalih 48 živi u ostalim sobama smještenim u zgradama oko stadiona. La Masia ima kuhinju, blagovaonicu, dnevnu sobu, urede, kupaonice, tuševe i četiri velike spavaonice sa svlačionicama.


Dresovi

Posjete
free counters

Dobrodošli

Esperando Contenido Widget ...


Esperando Contenido Widget ...


Baner bloga kojeg mozete preuzeti u komentarima pod opcijom 'Prijatelji' u meniju

Today visitors

BROJ POSJETA
1370782

online